Konserwacja ziarna kukurydzy preparatem AGRO-SIL CORN

Polski
19 Wrzesień 2016

Kiszenie ziarna kukurydzy jest najtańszym sposobem przedłużenia jego trwałości. Jest to proces mniej energochłonny i znacznie tańszy aniżeli suszenie. Wilgotne ziarno kukurydzy charakteryzuje się także z reguły wyższą wartością odżywczą, a także wyższą strawnością składników pokarmowych w porównaniu z ziarnem suszonym. W procesie kiszenia ziarna kukurydzy straty składników pokarmowych są niewielkie, dzięki czemu ziarno zakonserwowane w ten sposób zachowuje wysoką wartość pokarmową. Dodatkowo wilgotne ziarno kukurydzy odznacza się wyższą dostępnością energii aniżeli ziarno suszone. Pasza ta wreszcie charakteryzuje się dobrą smakowitością i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego zwierząt. Kiszonka może być bezpiecznie przechowywane przez okres kilkunastu miesięcy.

Preparat AGRO-SIL CORN przy kiszeniu ziarna kukurydzy polepsza przebieg procesu konserwacji, co skutkuje lepszą jakością kiszonek (niższym pH, wyższą koncentracja kwasu mlekowego, niższym rozkładem białka) i zachowaniem większej ilości skrobi (wyższa koncentracja energii), bez zmiany stabilności tlenowej w temperaturze 18-19 ºC. Lepsze efekty jego użycia odnotowuje się po wstępnym ześrutowaniu. Po zastosowaniu konserwanta można oczekiwać także wyraźnego zmniejszenia strat suchej masy i białka w czasie procesu kiszenia.

agro_sil_plus.jpg

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
  • +48 65 545 62 45