Biegunki

Polski

Przyczyną biegunek u młodych zwierząt hodowlanych mogą być czynniki bakteryjne, wirusowe, błędy w żywieniu, a także istotne niedociągnięcia w pielęgnacji nowo narodzonych cieląt.

Najefektywniejszą walką z biegunkami jest zapobieganie ich występowaniu. To najskuteczniejszy i najbardziej opłacalny sposób postępowania w hodowli bydła.

Odpowiednio dobrane kwasy regulują pH w całym przewodzie pokarmowym zwierząt. Stosowanie zakwaszaczy pozwala zatem na zmniejszenie występowania biegunek pokarmowych u młodych zwierząt, a niska kwasowość przewodu pokarmowego stabilizuje florę bakteryjną w organizmie. Nie pozwala na namnażanie bakterii biegunkowych E. coli. Stosowanie kwasów w formie zakwaszaczy, oprócz lepszej kondycji zdrowotnej zwierząt, pozwala na lepsze wykorzystanie paszy i większe przyrosty masy ciała.

 

Główne właściwości dodatków zakwaszających:

  • ograniczają występowanie biegunek
  • regulują pH na całej długości przewodu pokarmowego
  • stabilizują mikroflorę jelit
  • aktywizują enzymy żołądkowe
  • zwiększają kondycję młodych zwierząt
  • zwiększają przyrosty masy ciała
  • sanityzują paszę lub wodę

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
  • +48 65 545 62 45