GLICERYNA ROŚLINNA

Polski

GLICERYNA ROŚLINNA 99%
Organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol).

Gliceryna, jako dobry rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów, jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu różnorodnych związków chemicznych, m.in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające skórę. Prócz tego gliceryny używa się do produkcji materiałów wybuchowych (w procesie estryfikacji powstaje triazotan(V) glicerolu), a także w garbarstwie (wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym).

  • Wzór sumaryczny C3H5(OH)3
  • Masa molowa 92,09382 g/mol
  • Wygląd przezroczysta, oleista ciecz
  • IdentyfikacjaNumer CAS 56-81-5

 

WŁAŚCIWOŚCI:

 

  • Gęstość i stan skupienia 1,261 g/cm3 ;
  • Temperatura topnienia 18 °C
  • Temperatura wrzenia 290 °C
  • Lepkość 1,5 Pa?s

Zastosowanie: w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, kosmetycznym i skórzanym; wykorzystywana jest do produkcji: materiałów wybuchowych, barwników, płynów hamulcowych i chłodniczych, gliceryna znalazła zastosowanie jako dodatek do melasy oraz do słodzenia likierów.


OPAKOWANIE:

kanister po 25 kg, paletopojemnik po 1250 kg

 

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
    NIP: 699-175-02-30
    kontakt@agrifood.com.pl
  • +48 65 545 62 45