KWAS BENZOESOWY

Polski

KWAS BENZOESOWY (C6H5COOH)
Najprostszy aromatyczny kwas karboksylowy.

 

Zbudowany jest z pierścienia benzenowego zawierającego jedną grupę karboksylową. W temperaturze pokojowej występuje w postaci białych, igłowatych kryształów. W czasie ogrzewania łatwo sublimuje.

  • Wzór sumaryczny C7H6O2
  • Inne wzory C6H5COOH
  • Masa molowa 122,12 g/mol
  • Wygląd białe kryształki
  • Identyfikacja Numer CAS 65-85-0

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Gęstość i stan skupienia 1,26 g/cm3 ; ciało stałe
  • Rozpuszczalność w wodzie 0,29 g/100 g wody
  • Temperatura topnienia 122,35 °C
  • Temperatura wrzenia 249 °C
  • Kwasowość (pKa) 4,2

Najbardziej znaną jego pochodną jest jego sól sodowa - benzoesan sodu, która jest często stosowana jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych. Sam kwas benzoesowy jest również stosowany w tym celu. Jego numer jako dodatku do żywności to E210.

 

AGRO-SIL PLUSOPAKOWANIE:
worki po 25 kg

 

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
  • +48 65 545 62 45