KWAS PROPIONOWY

Polski

KWAS PROPIONOWY
Organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych o wzorze C2H5COOH.

W temperaturze pokojowej jest to bezbarwna ciecz rozpuszczalna w wodzie, o nieprzyjemnym ostrym zapachu, stosowana przy wyrobie rozcieńczalników oraz substancji zapachowych.

  • Wzór sumaryczny C3H6O2
  • Inne wzory C2H5COOH
  • Masa molowa 74,0785 g/mol
  • Wygląd bezbarwna ciecz
  • Identyfikacja Numer CAS 79-09-4

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Gęstość i stan skupienia 0,993 g/cm3 ; ciecz
  • Temperatura topnienia 23,5 °C
  • Temperatura wrzenia 141 °C
  • Lepkość 10 mPa?s

Jest stosowany w przemyśle spożywczym jako środek do konserwacji żywności o symbolu E-280. Dodawany do chleba paczkowanego krojonego i chleba żytniego oraz do wyrobów ciastkarskich. Maksymalna dawka 3000 mg/kg. Dodawany jest również do pasz zwierzęcych jako środek przeciwpleśniowy.

 

OPAKOWANIE:
kanistry po 25 kg, paletopojemnik 1000 kg

 

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
    NIP: 699-175-02-30
    kontakt@agrifood.com.pl
  • +48 65 545 62 45