KWAS WINOWY

Polski

KWAS WINOWY
Organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów dikarboksylowych zawierający dwie grupy hydroksylowe (-OH). Występuje w owocach, zwłaszcza winogronach w stanie wolnym i w postaci soli.

  • Wzór sumaryczny C4H6O6
  • Inne wzory HOOC-CH(OH)-CH(OH)-COOH,
  • Masa molowa 150,087 g/mol
  • Wygląd biały bezwonny proszek
  • Identyfikacja Numer CAS 526-83-0; 87-69-4 (L(+)); 147-71-7 (D(?)); 147-73-9 (mezo)

 

WŁAŚCIWOŚCI

  • Gęstość i stan skupienia 1,76 g/cm3 ; ciało stałe
  • Rozpuszczalność w wodzie 133 g/100 cm3 (20°C)
  • Temperatura topnienia 169 °C (1° - aktywny optycznie), 142°C (mezo), 206°C (racemat)
  • Kwas winowy i jego sole są stosowane jako dodatki do żywności regulujące kwasowość. Ich oznaczenia wg norm Unii Europejskiej: kwas winowy to E334.

 

OPAKOWANIE:
worki po 25 kg

 

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
    NIP: 699-175-02-30
    kontakt@agrifood.com.pl
  • +48 65 545 62 45