SORBINIAN POTASU

Polski

SORBINIAN POTASU C6H702K, E-202
Organiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu sorbinowego.

  • Wzór sumaryczny C6H7KO2
  • Masa molowa 150,22 g/mol
  • Identyfikacja Numer CAS 24634-61-5

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Gęstość i stan skupienia 1,363 g/cm3 ;
  • Rozpuszczalność w wodzie 58,2% (w temperaturze 20 °C)
  • Temperatura topnienia 270 °C

Sorbinian potasu jest używany jako środek konserwujący do żywności, zwłaszcza serów, jogurtu, napojów i ciast. Związek ten jest często używany razem z benzoesanem sodu. Uważa się, że nie ma szkodliwego wpływu na organizm człowieka. Czasem może wywoływać reakcje alergiczne.

Działanie konserwujące sorbinianu potasu (a także kwasu sorbinowego i sorbinianu sodu) polega na hamowaniu rozwoju bakterii, drożdży i pleśni w produktach spożywczych. Dawka środka konserwującego zależy od rodzaju produktu i mieści się w zakresie 0,2 ? 1,0 g/kg produktu.

 

OPAKOWANIE:
kartony po 25 kg

 

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
  • +48 65 545 62 45