DRÓB

Polski

Przyczyną biegunek u młodych zwierząt hodowlanych mogą być czynniki bakteryjne, wirusowe, błędy w żywieniu, a także istotne niedociągnięcia w pielęgnacji nowo narodzonych prosiąt i piskląt.

Najefektywniejszą walką z biegunkami jest zapobieganie ich występowaniu. To najskuteczniejszy i najbardziej opłacalny sposób postępowania w hodowli świń i drobiu.

Odpowiednio dobrane kwasy regulują pH w całym przewodzie pokarmowym zwierząt. Stosowanie zakwaszaczy pozwala zatem na zmniejszenie występowania biegunek pokarmowych u młodych zwierząt, a niska kwasowość przewodu pokarmowego stabilizuje florę bakteryjną w organizmie. Nie pozwala na namnażanie bakterii biegunkowych E. coli. Stosowanie kwasów w formie zakwaszaczy, oprócz lepszej kondycji zdrowotnej zwierząt, pozwala na lepsze wykorzystanie paszy i większe przyrosty masy ciała.

Główne właściwości dodatków zakwaszających:

ograniczają występowanie biegunek
regulują pH na całej długości przewodu pokarmowego
stabilizują mikroflorę jelit
aktywizują enzymy żołądkowe
zwiększają kondycję młodych zwierząt
zwiększają przyrosty masy ciała
sanityzują paszę lub wodę

Zakwaszacze należą do najczęściej stosowanych dodatków paszowych w fermach drobiu i trzody chlewnej.

 

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
  • +48 65 545 62 45