Suszyć, Czy Konserwować Ziarno Kukurydzy?

Polish
15 October 2020

Suszyć, czy konserwować ziarno kukurydzy kwasami organicznymi?

Najszybszą, choć nie najtańszą metodą konserwacji kukurydzy, jest suszenie. Najtańszym sposobem – zakiszenie.

Koszty suszenia ziarna kukurydzy w porównaniu do kiszenia są około 4 razy wyższe.  Dlatego znacznie taniej jest ziarno zakisić przy pomocy mieszaniny kwasów kiszonkarskich (kwas propionowy, mrówkowy, mlekowy). Kiszenie przeprowadza się w silosie, rękawie foliowym lub workach big-bag, po wcześniejszym rozdrobnieniu. Zlecone przez nas badania wykazały, że kukurydza ześrutowana przed zakiszeniem cechuje się wyższą kwasowością i zredukowaną zawartością szkodliwego
azotu amoniakalnego, co przekłada się na wyższą jakość otrzymywanej paszy. Przy połączeniu zabiegu śrutowania z zastosowaniem naszego produktu otrzymają Państwo wysokoenergetyczną kiszonkę o dobrej strawności i smakowitości, doskonale nadającą się do żywienia zwierząt hodowlanych. W czasie śrutowania można dodać mieszaniny kwasów organicznych np. AGRO-SIL CORN, które obniżają pH zakiszanej masy do około 4. Kiszenie w rękawach foliowych to sposób przydatny w dużych gospodarstwach. Mniejsze mogą do tego wykorzystać worki big-bag.

Write to us

Contact

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
  • +48 65 545 62 45