Trawienie

Polski

Błędna technika żywienia może nieść wiele negatywnych skutków dla hodowli bydła. Najczęściej wywołuje problemy z trawieniem, brakiem apetytu, ale może także powodować niedobory witamin oraz makro- i mikroelementów - niezbędnych w utrzymaniu prawidłowej kondycji. Nieprawidłowa dieta zwierząt hodowlanych może przyczynić się również do chorób na tle metabolicznym. Dysfunkcje występujące u zwierząt hodowlanych są jednym z najczęstszych objawów niewłaściwej diety u młodego bydła. Niewystarczająca ilość składników odżywczych powoduje, że są one słabsze i bardziej podatne na różnego rodzaju schorzenia.

Odpowiednie żywienie

 

Hodowcy, którzy chcą prowadzić racjonalne żywienie i zminimalizować niedobory witamin u bydła powinni wybierać produkty, takie jak maślan sodu, drożdże paszowe lub innego typu dodatki, które będą właściwie uzupełniały dawkę pokarmową. Wybór tego typu mieszanek paszowych uzupełniających, ma szereg zalet, ponieważ stanowi nie tylko bogate źródło składników mineralnych i witamin, ale również dostarcza wysokiej jakości białko i uzupełnia dawkę energii. Wybierając produkty o tak dobrze wyselekcjonowanym składzie, nie tylko pozytywnie wpłyniesz na trawienie, ale również zwiększysz apetyt u bydła i poprawisz jego kondycję.

 

Napisz do nas

Kontakt