Chociaż do niedawna uważano, że pleśń i drożdże w kiszonkach są nieszkodliwe dla bydła, badania potwierdziły, że mogą one przyczynić się do powstawania ciężkich chorób metabolicznych. Właśnie dlatego przygotowując kiszonki, warto stosować dodatki pozwalające na zatrzymanie rozwoju pleśni oraz grzybów.
Anty-pleśń to dodatek kiszonkarski produkowany w Polsce, stosowany w celu zahamowania rozwoju pleśni oraz grzybów wewnątrz silosu lub pryzmy. Produkty może być stosowany do zakiszania zielonki albo kukurydzy. Jego celem jest stabilizacja procesu kiszenia oraz zmniejszenie strat spowodowanych zakażeniem mykotoksynami. Powstrzymanie rozwoju pleśni grzybów sprawia, że łatwiej można uzyskać wysoką jakość kiszonki i jej bezpieczeństwo mikrobiologiczne.
Przed użyciem 1-2 kg preparatu należy rozpuścić go w 10-20 litrach wody, a następnie równomiernie rozprowadzić na powierzchni pryzmy. Taka ilość preparatu wystarczy na około 10 ton surowca. Substancja łatwo rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu przygotowanie preparatu jest stosunkowo szybkie.
Ze względu na to, że Anty-Pleśń jest preparatem, który najlepiej działa w środowisku kwaśnym, najlepszym rozwiązaniem jest jego stosowanie razem z kwasem rolniczym kiszonkowym.
SKŁAD
-
benzoesan sodu
-
sorbinian potasu
DAWKOWANIE
-
1-2 kg ANTY-PLEŚNI/10 ton zakiszanej zielonki lub kukurydzy.
-
Preparat rozpuścić w 10-20 l wody i równomiernie rozprowadzić po powierzchni pryzmy.
-
Ze względu na najlepsze działanie preparatu ANTY-PLEŚŃ w środowisku kwaśnym zaleca się podawanie wspólnie z kwasem mlekowym.
OPAKOWANIE
worki po 2 i 4 kg