KWAS MLEKOWY 80%
To organiczny związek chemiczny klasyfikowany w grupie hydrokwasów. Jest on obecny między innymi w skwaśniałym mleku – stąd właśnie jego nazwa – jak też wytwarzany jest w mięśniach podczas procesu glikozy beztlenowej (w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego).
Atom węgla, z którym połączona jest grupa hydroksylowa charakteryzuje się strukturą asymetryczną. Czyni to kwas mlekowy związkiem chiralnym o dwóch enancjomerach L(+)(z konfiguracją absolutną S) i D(-)(z konfiguracją absolutną R). W żywych organizmach wytwarzana jest wyłącznie forma L(+).
-
Wzór sumaryczny C3H6O3
-
Inne wzory C2H4OHCOOH
-
Masa molowa 90,08 g/mol
-
Identyfikacja Numer CAS 50-21-5, 79-33-4 - L, 10326-41-7 - D, 598-82-3 - D/L
WŁAŚCIWOŚCI:
-
Temperatura topnienia 53 °C (enancjomer L), 53°C (enancjomer D), 16,8°C (racemat D/L)
-
Temperatura wrzenia 127 °C
-
Kwasowość (pKa) 3,85
Kwas mlekowy tworzy się w produktach spożywczych, które powstają za pomocą fermentacji mlekowej. Nadaje on im bardzo charakterystyczny kwasowy smak. Pomimo tego, iż mamy do czynienia z zupełnie innymi mechanizmami, przebieg sumaryczny procesu fermentacji mlekowej pokrywa się z niekompletnym spalaniem glukozy w tkance mięśniowej. Z tego powodu niektórzy nazywają spalanie glukozy w mięśniach fermentacją mleczanową.
W przypadku produktów spożywczych kwas mlekowy powstaje przez fermentację cukrów – fruktozy znajdującej się w owocach oraz warzywach i laktozy w mleku.
Mleko zmienia swoją strukturę i smak na skutek spowodowanej obecnością kwasu mlekowego koagulacji znajdujących się w nim białek. Proces ten jest masowo wykorzystywany podczas produkowania większości produktów mlekopochodnych, takich jak choćby sery, jogurty, kefiry i inne.
Kwas mlekowy wytwarzany jest również przez celowe fermentowanie warzyw, takich jak np. ogórki, czy kapusta. Ponieważ kwas mlekowy jest o wiele mniej toksyczny od octu, warzywa kwaszone przez fermentacje, są znacznie zdrowsze od ich odpowiedników przygotowywanych w zalewie octowej.
Kwas mlekowy posiada bardzo szerokie zastosowanie, przede wszystkim w przemyśle cukierniczym, lecz nie tylko. Będąc chemicznym dodatkiem do żywności określany jest symbolem E270. Stosowany jest również w branży tekstylnej oraz garbarskiej. Pszczelarze używają go do walki z roztoczem Varroa destructor.
Istnieją także prace badawcze, których celem jest wytworzenie z kwasu mlekowego użytecznych polimerów (polikady), które mogłyby zostać wykorzystane np. do produkcji biodegradowalnych toreb jednorazowego użytku.
OPAKOWANIE:
kanister 25 kg, paletopojemnik 1200 kg