BENZOESAN SODU

Polski

BENZOESAN SODU
Związek organiczny, sól sodowa kwasu benzoesowego o wzorze C6H5COONa.

  • W warunkach standardowych jest to białe, krystaliczne ciało stałe.
  • Dobrze rozpuszcza się w wodzie (w temperaturze 20 °C 55 g na 100 cm?).
  • Wzór sumaryczny C7H5NaO2
  • Inne wzory C6H5CO2Na; C6H5COONa
  • Masa molowa 144,1053 g/mol
  • Wygląd białe kryształy
  • Identyfikacja Numer CAS 532-32-1

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Gęstość i stan skupienia 1,44 g/cm3 ; ciało stałe
  • Rozpuszczalność w wodzie 55 g/100 cm3 (20 °C)
  • Temperatura topnienia 300 °C (573 ; temp. zaniżona)
  • Stosuje się go do konserwacji, między innymi:
  • przetworów owocowych (dopuszczalna zawartość: 0,5 g na kg produktu),
  • przetworów warzywnych, różnych sałatek (<1 g/kg), koncentratu pomidorowego (1,5 g/kg - dot. półproduktu),
  • konserw rybnych, ryb (<1 g/kg, krewetki gotowane <2 g/kg),
  • napojów gazowanych (<0,15 g/litr) ,
  • margaryny.

 

OPAKOWANIE:
worki po 25 kg

 

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
  • +48 65 545 62 45