KWAS JABŁKOWY

Polski

AGRO-SIL PLUSKWAS JABŁKOWY C2H3OH(COOH)2
Organiczny związek chemiczny, hydroksykwas dikarboksylowy obecny m.in. w soku z jabłek.

  • W temperaturze pokojowej jest to biały, krystaliczny proszek.
  • Posiada 2 izomery optyczne:
     
  1. kwas L-(-)-jabłkowy (z konfiguracją absolutną S) ?
    temperatura topnienia 100 °C,
    temperatura wrzenia 140 °C,
    występuje w niedojrzałych owocach, np. jabłkach, jarzębinie, wiśniach

     
  2. kwas D-(+)-jabłkowy (z konfiguracją absolutną R) ?
    temperatura topnienia 100 °C,
    temperatura wrzenia 140 °C,
    nie występuje naturalnie

Mieszanina racemiczna powyższych form to kwas DL-jabłkowy ? temp. topnienia 130?131 °C, temp. wrzenia 140 °C; ? nie występuje naturalnie.

  • Wzór sumaryczny C4H6O5
  • Inne wzory HOOC-CH2-CH(OH)-COOH, C2H3OH(COOH)2
  • Masa molowa 134,09 g/mol
  • Identyfikacja Numer CAS 617?48-1

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Gęstość i stan skupienia 1,609 g/cm3 (20 °C); ciało stałe
  • Temperatura topnienia 129 °C
  • Kwas jabłkowy jest produktem ubocznym metabolizmu cukrów. Stosowany w syntezie organicznej, w przemyśle spożywczym zamiast octu oraz w przemyśle farmaceutycznym.
  • Forma zjonizowana (jabłczan) tego kwasu występuje jako produkt pośredni w cyklu Krebsa.
  • Stosowany w produktach spożywczych jako regulator kwasowości oznaczany symbolem E296.

 

OPAKOWANIE:
worki po 25 kg

 

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
    NIP: 699-175-02-30
    kontakt@agrifood.com.pl
  • +48 65 545 62 45