KWAS MRÓWKOWY 85%

Polski

KWAS MRÓWKOWY 85%

Organiczny związek chemiczny, najprostszy kwas karboksylowy. Sole kwasu mrówkowego to mrówczany związek silnie redukujący, żrący i powodujący korozję. Powoduje podrażnienie skóry i śluzówki, w większych stężeniach poważne poparzenia.

Konserwant o silnych właściwościach grzybobójczych, przy wysokich stężeniach i niskim zakresie pH zakres jego działania obejmuje również bakterie ze względu na obecność atomu wodoru przy węglu karbonylowym (ugrupowanie aldehydowe), wykazuje własności redukujące (czym wyróżnia się spośród innych kwasów karboksylowych).

  • Wzór sumaryczny CH2O2
  • Inne wzory HCOOH
  • Masa molowa 46,0254 g/mol
  • Wygląd: bezbarwna, klarowna ciecz o ostrym drażniącym zapachu
  • IdentyfikacjaNumer CAS 64-18-6

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Gęstość i stan skupienia 1,22 g/cm3 ; ciecz
  • Rozpuszczalność w wodzie dobrze się rozpuszcza, miesza się w każdym stosunku
  • Temperatura topnienia 8,3 °C
  • Temperatura wrzenia 100,5 °C
  • Lepkość 1,57 cP (26 °C)

Ze względu na swoje właściwości grzybobójcze często wykorzystywany jako składnik preparatów grzybobójczych i zakwaszających. Często występuje w mieszaninach z innymi kwasami, bądź naniesiony na nośnik. Szerokie zastosowanie w syntezie organicznej. W pszczelarstwie jest stosowany do zwalczania roztocza Varroa destructor.

Kwas mrówkowy jest stosowany również jako konserwant. Jego numer jako dodatku do żywności to E 236.

 

OPAKOWANIE:
kanister  25kg, paletopojemnik 1000 kg

 

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
  • +48 65 545 62 45