KWAS ASKORBINOWY

Polski

KWAS ASKORBINOWY, ZNANY BARDZIEJ JAKO WITAMINA C
Substancja ta ma dobroczynny wpływ na zdrowie zwierząt:

  • Stymuluje ona produkcje kolagenu, który służy do produkcji tkanki łącznej
  • Wspomaga gojenie ran i złamań,
  • Chroni organizm przed zmianami nowotworowymi,
  • Zapobiega tworzeniu się sińców, powstawaniu krwotoków i krwawień dziąseł,
  • Wpływa także pozytywnie na odporność na zakażenia i choroby, szczególnie w czasie, gdy organizm narażony jest na fizyczne przeciążenie,
  • Zwiększa odporność organizmu,
  • Działa jak przeciwutleniacz.

Kwas askorbinowy związany jest również z procesami przemiany tyrozyny i syntezy steroidów nadnerczowych. Dzięki tej witaminie możliwe jest zachowanie odpowiedniego potencjału oksydacyjnego w komórkach. Dodaje się ją do paszy w celu uzyskania jej lepszej jakości.

Kwas askorbinowy jest związkiem chemicznym o organicznym charakterze, będącym pochodną glukozy. W przemyśle spożywczym stosuje się go jako przeciwutleniacz, tak samo, jak będące jego pochodną sole oraz estry. Gdy znajduje się w standardowych warunkach przyjmuje postać krystalicznego ciała stałego w białym lub lekko żółtym kolorze. Znakomicie rozpuszcza się w H2O, a otrzymany w ten sposób roztwór charakteryzuje się odczynem kwasowym.

Zapotrzebowanie dobowe na witaminę C zależy od gatunki wieku zwierząt. Stosuje się ją jako środek wspomagający w leczeniu:

  • Stanów zapalnych i osłabienia organizmu,
  • Chorób wywołujących gorączkę,
  • Zakażeń.

Zaleca się przyjmowanie kwasu askorbinowego w okresie rekonwalescencji i wzmożonego wysiłku fizycznego, w ciąży i w okresie laktacji, a także profilaktycznie u młodych osobników.

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Gęstość i stan skupienia 1,65 g/cm3
  • ciało stałe
  • Rozpuszczalność w wodzie: rozpuszczalny
  • Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: etanol, glicerol, glikol propylenowy
  • Temperatura topnienia 192 °C
  • Kwasowość (pKa) Ka1 = 4,17, Ka2 = 11,6

 

DODATKOWE DANE:

  • Wzór sumaryczny C6H8O6
  • Masa molowa 176,13 g/mol
  • Wygląd: białe lub lekko żółte ciało stałe
  • Identyfikacja: Numer CAS 50-81-7
  • Oznaczenia: E300 - kwas askorbinowy, E301 - askorbinian sodu, E302 - askorbinian wapnia, E303 - askorbinian potasu

 

OPAKOWANIE:
Wiaderka: 1 kg,Kartony: 25kg.

 

NAPISZ DO NAS

KONTAKT

  • Agrifood sp. z o.o.sp.k.
    ul. M. Kopernika 12
    63-940 Bojanowo
  • +48 65 545 62 45